Irán: Annanov mierový plán pre Sýriu podkopali niektoré krajiny

03.08.2012 Celý región

Dubaj 3. augusta (TASR) - Irán obvinil dnes krajiny, zasahujúce do vnútorných záležitostí Sýrie, zo zlyhania mierového plánu medzinárodného vyslanca Kofiho Annana.

Vyjadrenie odznelo po tom, ako Annan vo štvrtok ohlásil svoju rezignáciu, ktorú zdôvodnil nedostatočnou podporou zo strany Bezpečnostnej rady OSN a medzinárodného spoločenstva.

"Niektorým zasahujúcim krajinám sa nepáčili Annanove snahy na zastavenie dodávok zbraní do Sýrie a ukončenie teroristických činov. Kedykoľvek Annanov plán uspel v jednej oblasti, v inej došlo k nárastu teroristických akcií," vyhlásil hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Ramín Mehmanparast, ako ho citovali svetové tlačové agentúry.

Všetky štáty, ktorým záleží na stabilite a bezpečnosti Sýrie, by podľa neho mali vyvinúť spoločné úsilie smerujúce k nadviazaniu mierových rozhovorov medzi sýrskou vládou a opozíciou.

V podobnom zmysle sa vyjadril aj ruský viceminister zahraničných vecí Gennadij Gatilov. Podľa neho sa niektoré krajiny "poctivého medzinárodného sprostredkovateľa" chceli zbaviť, aby si uvoľnili cestu k použitiu sily.

Annanov odchod zvýšil pravdepodobnosť zahraničnej vojenskej intervencie v Sýrii, zdôraznil Gatilov.
 

Vyberte región